fbpx
tanácsadás, oktatásBusiness coach

Szervezetfejlesztés interjú

Szervezetfejlesztés interjú

A Mellow Mood Akadémia: Interjú Kmoskó Judittal, a Mellow Mood Hotels HR igazgatójával

Mesélj arról, honnan jött a Mellow Mood Akadémia ötlete, hogyan jött létre? Mi a célja?

A Mellow Mood cégcsoport több, mint 20 éves múltra tekint vissza a magyarországi idegenforgalom és szállodaipar területén. Jelenleg az 5 csillagos Buddha-Bar Hotel Budapest Klotild Palota, négy 4 csillagos fashion hotel, egy 4 csillagos congress hotel, öt 3 csillagos city hotel és egy top ho(s)tel tartozik a portfoliónkba. Legújabb szállodánkat, amely 5 csillagos lesz, jövőre nyitjuk meg a Párisi udvarban.

Két éve kezdődött a cégcsoporton belül a központosított területek, úgymint a HR osztály, a központi üzemeltetés és a központi értékesítés-marketing osztályok kialakítása, ezzel egy időben pedig a HR részéről a munkáltatói márkaépítés. Nem elég, hogy van mögöttünk egy nagy név, mert ez még nem garancia arra, hogy a munkatársak jók fogják érezni magukat. A Mellow Mood Hotels-nél azért (is) érzik jól és megbecsülve magukat a dolgozók, mert van előrelépési lehetőségük, megvan az a karrierút, amit mi abszolút támogatunk a cégcsoporton belül és nem 10-20 éven belül következik be egy-egy kolléga kiemelése, hanem akár 2-5 éven belül. Abszolút a dolgozótól függ az, hogy milyen magaslatokba szeretne kerülni, mi megadunk nekik minden támogatást. A tulajdonosok nagyon tudatosan alakították ki azt a cégkultúrát, hogy nálunk tényleg mindenki esélyt kapjon arra, hogy előrelépjen és a saját karrierútját megvalósítsa. Remek szállodáink és mentoráló vezetőink vannak, így a lehetőség mindenkinek adott. Magyarországon nagyon színvonalas az idegenforgalom-turizmus-vendéglátás és a szállodamenedzsment szakok oktatása. Sokakat érdekel a szakma, nagyon lelkesek a fiatalok, sok gyakornokból lett már vezető a cégcsoporton belül. A Mellow Mood Hotels-nél nagyon szép karrierutakat lehet bejárni, akár horizontálisan, de vertikálisan is nagyon jól működik a karriermenedzsment, például valaki gyakornokként kezd és szállodaigazgató lesz belőle, vagy lehet az is, hogy valaki elkezd dolgozni a top ho(s)telben és az 5 csillagos szállodában teljesedik ki a karrierje. A tulajdonosok megbíznak az emberekben, így ez kiváló bázisa a Mellow Mood Akadémiának. Szükségét éreztük egy olyan program, képzés kialakításának, ami kézzel fogható eredményt és előrelépést biztosít a résztvevőknek. Teljesen egyedülálló tehetségprogramunk, az Akadémia minden évben lehetőséget biztosít fejlődni vágyó kollégáinknak arra, hogy egy több hónapos képzés keretein belül a szakma legnagyobb neveitől tanulhassanak annak érdekében, hogy vezetők váljanak belőlük.

Hogyan választjátok ki, kik azok a dolgozók, akik részt vehetnek az Akadémia képzésén? Hány dolgozó vehet részt a képzési programban?

Az Akadémiára egyrészt jelentkezni is lehet, de a szállodaigazgatók is szoktak jelölni jól teljesítő kollegákat, ha azt érzik, hogy valakiben megvan a lelkesedés és az elkötelezettség a szakma, a szálloda, és a cégcsoport iránt. Átlagosan egy évben 20 fő vesz részt a programban. Minden szálloda minden területéről részt vehetnek a kollégák, bármilyen munkakörből. Abszolút emészthető és érthető a program, nincs olyan téma, ami ne lenne egyértelmű. A legjobb példa erre az asszisztensem, aki gyakornokként kezdett nálunk tavaly, végigjárta az egész akadémiát úgy, hogy kereskedelem–marketing szakon tanult, nem dolgozott korábban szállodaiparban és így is teljesen érthető volt a program a számára. Nem kell hozzá sem előképzettség, sem előtanulmány. Mindenki számára érthető és izgalmas az Akadémia, minden kollégánknak szívből ajánljuk.

Hogyan épül fel a képzés? Mi a terv 2017-re?

Évente egy akadémiát szervezünk. A program keretein belül 3,5 hónapon keresztül hetente egy tréningen/előadáson vesznek részt a résztvevők. Vannak olyan programok, amik interaktívabbak, vannak tematikus előadások, volt, amikor hop-on hop-off kirándulásra vittük a résztvevőket. Az első Akadémia 2015-ben indult, itt még főleg belsős előadókkal, de már ekkor is voltak prominens külsős előadóink a szakmából.

A második akadémiát két dologgal fejlesztettük tovább: először is maga az üzenete sem csak az előrelépési lehetőség volt, hanem az, hogy azok is jelentkezzenek bátran, akik nagyon jól érzik magukat a pozíciójukban, viszont szeretnének a többi részlegre is rálátni, hogy ezek a területek hogyan működnek, ezáltal tudjanak inspirálódni.  Minden szakmában fontos, hogy a munkavállaló tudjon fejlődni, kapjon egy indítást, egy lökést ahhoz, hogy akár a saját munkájában is tudjon új dolgokat kitalálni, tudjon feltöltődni, előrelépni. 2016-ban már olyan előadókat is meghívtunk, akik nem kifejezetten a szakmából jöttek, ilyen volt például Gerendai Károly, a Sziget Fesztivál alapítója. Úgy gondoltuk, hogy inspirálni tudja az akadémistákat azzal, hogy elmeséli, hogyan építette fel a fesztivált és mi kellett ahhoz emberileg, hogy mára ilyen hatalmas programmá váljon a Sziget. Itt volt nálunk Orosz Barbara színésznő is, aki megint egy másik szemszögből közelítette meg a programot, nagyon sok motivációt adott a hallgatóknak a saját életéből vett történetekkel.

Idén szeptembertől indul az Akadémia harmadik évada, ami egy új szintre emeli a képzést, mivel egy egyetemi együttműködéssel lesz összefűzve, így a résztvevők száma is megsokszorozódik. A 2018-as évre is megvannak a tervek, hogy hogyan fejlesszük tovább az egyetemi együttműködést, de nem akarunk mindent egy lépésben megtenni. Olyan ütemben növekszik a cégcsoport, hogy folyamatos lehetőség van a fejlődésre.

A legújabb projektünk, a Párisi udvar teljes körű rekonstrukciója, itt jövőre nyílik meg a legújabb luxusszállodánk, így ez is egy kicsit meg fogja mozgatni majd a dolgozóinkat, mert ezáltal rengeteg érdekes és kihívást jelentő új pozíciónk nyílik.

Szeretnénk idén először egy mini akadémiát is szervezni, ami az Akadémiának egy rövidebb változata, belsős előadókkal, kifejezetten a gyakornokaink számára.

Különböző típusú feladatokban mérettetik meg magukat a képzésre kiválasztottak. Mik ezek a feladattípusok?

Az első akadémiát egy vizsgával zártuk. A másodikban már volt egy projektfeladatuk is, ahol 3 csapatban dolgozták ki 3 és fél hónap alatt az újonnan nyíló Párisi udvar szállodánk különböző szállodai területeit. Ezáltal lehetőséget adtunk a dolgozóinknak, hogy akár az Ő innovatív ötleteik legyenek megvalósítva az újonnan nyíló szállodában. Az Akadémia utolsó előadásán prezentálták az ötleteiket a tulajdonos uraknak, vezetőknek és szállodaigazgatóknak, fantasztikus eredménnyel.

Az Akadémia képzési programjában helyezést elnyerő résztvevők karrierjét a cégcsoport kiemelten kezeli. Hogyan működik ez?

Az akadémiába kerülő résztvevőkkel már az Akadémia kezdete előtt beszélgetünk arról, hogy mi a céljuk ezzel a programmal. Fontos, hogy megismerjük a motivációjukat és hogy milyen területen szeretnének fejlődni, előrelépni. Az elmúlt két évben eddig összesen 4 főt emeltünk ki szállodaigazgatói pozícióba az akadémisták közül, ezen kívül több kollégánk lett Front Office Manager, valamint Rooms Division Manager. Ez hatalmas eredmény.

A Mellow Mood Akadémia elsődleges célja tehát az előléptetés, a vezetői utánpótlásképzés. Mi az a tulajdonság, vagy készség, ami minden vezetői pozícióban dolgozó számára elengedhetetlen?

Az alázat a legfontosabb. A mi szakmánkban (szállodaiparban) a vezetők ugyanolyan funkciót töltenek be, mint a munkavállalók: ha bejön a szállodába egy vendég, akkor onnantól kezdve én csak a vendégé vagyok, és ha bármit szeretne, akkor megpróbálom minden kívánságát teljesíteni. A szállodaiparban másképp működik a vezetői szerep. Sok esetben a szállodaigazgató az, aki a leginkább kapcsolatban van a vendégekkel, hiszen nagyon fontos a vendégek számára is, hogy személyre szabottan foglalkozzanak velük. Nem elég egy szép szobát adni, meg egy jó reggelit, hanem tényleg személyre szabott szolgáltatásokat kell nyújtani. Mi nem íróasztal mögött ülő vezetők vagyunk, hanem kint vagyunk a szállodákban, foglalkozunk a dolgozóinkkal, a vendégeinkkel egyaránt. Nagyon fontos az empátia a vendégek és a munkatársak irányában is. Minden szerepben mi vagyunk a vendéglátók, akár akkor, ha eljön hozzánk egy interjúalany és akkor is, ha elmegyünk a szállodába és megkérdezi a vendég, hogy hol tud inni egy kávét.

Vannak kapcsolataitok egyetemekkel is, illetve egyetemi oktatóként HR-t tanítasz. Hogyan motiválod a jövő gyakornokait, szállodaiparban elhelyezkedni vágyó munkavállalóit?

Jelenleg három egyetemmel állunk szoros kapcsolatban: a Budapesti Gazdasági Egyetemmel, a Metropolitan Egyetemmel és a Szent István Egyetemmel, de ezen kívül fogadunk más intézményekből is gyakornokokat. Átfogó, felelősségteljes és egyénre szabott gyakornoki programjaink vannak. Jellemzően a gyakorlati időszak után teljes értékű pozíciót ajánlunk fel a diákoknak.

Az egyetemen minden szemeszter minden előadását azzal kezdem, hogy lehet, hogy senki sem lesz HR-es a csoportból, viszont mindenki lesz munkavállaló, emiatt pedig nagyon fontos, hogy átadjam nekik azt a tudást, amivel felvértezve helyt tudnak állni a munkerőpiacon és a saját érdeklődési körükkel és képességeikkel tisztában léve hogyan tudnak kiválasztani egy olyan munkahelyet, ahol ki tudnak teljesedni és boldogsággal töltheti el őket, amit csinálnak. Úgy gondolom, hogy ez a legfontosabb.

A Mellow Mood Akadémia csak egy azon projektek közül, amiket sikeresen megvalósítottál. Mesélnél a korábbi projektekről, szakmai karrierutadról?

Tíz éve foglalkozom HR-rel. Családi indíttatásból kerültem a szállodaiparba, így már gyerekkoromban beleláttam abba, mi történik egy szállodában. Ebből adódóan teljesen egyértelmű volt számomra, hogy én is idegenforgalom-szálloda szakon fogok továbbtanulni. A szakmai gyakorlatomat Dallasban egy 5 csillagos szálloda pre-opening csapatában töltöttem, ami nagyon hasznos és érdekes volt, mert ilyen projektekben viszonylag ritkán vehet részt az ember. Itt átfogó, rotációs tréning-programban vettem részt egy évig. Amikor hazajöttem, még volt egy évem hátra a főiskolából, de mindenképpen szerettem volna egy szállodában elhelyezkedni, így kezdtem a karrieremet a Sofitel szállodában, először a housekeeping területen, majd nem sokkal később lehetőségem nyílt a HR csapathoz csatlakozni. A Sofitel szállodák éppen egy rebrandingen estek át, a budapesti szállodával kezdve. Én kaptam azt a feladatot, hogy a párizsi központi irodával együtt találjam ki a dolgozói tréningeket ezzel kapcsolatosan. A programért innovációs díjat kaptam a cégcsoporton belül, erre nagyon büszke vagyok. Ez nem csak egy tréning-program volt, hanem egy élmény része is volt, ahol a dolgozók megtapasztalhatták, hogyan telik vendégünk  egy napja. Azóta is vallom, hogy a dolgozóknak érdemes megmutatni, hogy mi az, amit a vendég szeretne és egy picit a vendég bőrébe bújtatni őket, mert különben nem fogják megérteni, hogy milyen elvárásoknak kell megfelelni. Tehát ha én elmesélem azt, hogy mitől luxus a luxus, az más, mint ha elviszem őket vacsorázni, elviszem egy ékszerbemutatóra, vagy egy masszázsra, esetleg egy golftanfolyamra. Ezt követően sajnos bekövetkezett a gazdasági válság és ezáltal a tréningekre szánt költségvetés is nagyon lecsökkent.

Nem sokkal később kaptam egy lehetőséget a Budapesti Gazdasági Főiskolától, hogy ott legyek HR vezető, amit elfogadtam és ott dolgoztam majdnem 3 évig. Szerettem volna megtanulni a szakma alapjait, szerettem volna a szakma jogi, szabályozási, statisztikai, tervezési részébe belelátni, amire egy ilyen közegben abszolút volt lehetőség. Rengeteg tapasztalatot szereztem itt, amit a mai napig nagyra becsülök, remek közeg volt. Ezt követően érkezett egy visszautasíthatatlan szakmai kihívás, a Budapesten nyíló il Bacio di Stile luxus üzletház teljes HR részét nekem kellett felépítenem. Generál-kivitelezőként építettük a projektet, tehát az építési csapatot is én toboroztam. Utána elkezdődött a kereskedelmi rész felvétele, ami már egy teljesen más jellegű, komplex feladat volt, és ott a vezetői szinttől kezdve az egyéb személyzetig mindenkit én választottam ki. Ez egy nagyon intenzív időszak volt, előfordult, hogy három hónapig minden nap volt két csoportos interjúm, egy délelőtt, egy pedig délután és közötte adminisztrálni kellett a programot, illetve kimenni az építkezésre. Elképesztően színvonalas, hálás projekt volt, de az áruház sajnos tulajdonosi döntés alapján 2015 augusztus végén bezárt. Ezt már lehetett tudni év elején, így én már februárban eljöttem a cégtől és kicsit pihenni terveztem. Ez nem tartott sokáig, mert megláttam a Mellow Mood hirdetését és úgy gondoltam, hogy ez tényleg egy hatalmas lehetőség, itt az idő, hogy visszatérjek a szállodaiparba. Nagyon hálás vagyok, hogy a Mellow Mood Hotels-szel megtaláltuk egymást, mert itt rengeteg fejlődési és fejlesztési lehetőség van, remek tulajdonosi és vezetői körrel. Imádtam minden projektet, amiben eddig dolgoztam, valószínűleg ezért is hiszek abban, hogy boldogan lehet előlépni az ember karrierjében, mert én is átéltem ezt minden eddigi munkahelyemen. Nem mondom, hogy nem volt nagyon nehéz egy-egy projekt levezetése, de annyira sokat adott vissza, hogy ez a flow-érzés mindig megvolt bennem és tényleg nagyon boldog vagyok, hogy visszatérhettem a gyerekkori szerelemhez, a szállodához, mert ez tényleg semmihez nem fogható.

Az interjúért köszönet a bespokeprinciples.com -nak!